TOPlist

Pravý maďarský hovězí guláš podle šéfkuchaře Louise Szathmaryho

29. 07. 2025, 22:58

Maďarský guláš (gulyás) je jedním z nejznámějších symbolů maďarské kuchyně. Každá rodina má svůj vlastní recept, ale zásada je vždy stejná – kvalitní hovězí maso, dostatek cibule a především prvotřídní maďarská paprika ASTA 166. Tento recept vychází z podání slavného maďarského rodáka, šéfkuchaře Louise Szathmaryho, který proslavil guláš i v USA. Je to poctivý recept, který ctí tradici a ukáže vám, proč je guláš právem považován za královské jídlo.


Ingredience (6 porcí)

  • 1,2 kg hovězí kližky nebo krku
  • 80 g sádla nebo špeku
  • 2 velké cibule
  • 3–4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sladké maďarské papriky ASTA 166
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 bobkový list
  • 1–2 čerstvé papriky (kapie)
  • cca 1,2 l hovězího vývaru
  • Sůl, čerstvě mletý pepř
  • Zakysaná smetana (volitelné, na podávání)

Postup krok za krokem

  1. Maso – nakrájejte na kostky 2–3 cm.
  2. Orestování – v hrnci rozehřejte sádlo, maso opečte ze všech stran dohněda.
  3. Cibule a česnek – přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, krátce orestujte, pak česnek.
  4. Paprika a mouka – odstavte z ohně, vmíchejte papriku ASTA 166 a mouku, rychle promíchejte, aby nezhořkly.
  5. Dochucení – přidejte rajčatový protlak, kmín, bobkový list, sůl a pepř.
  6. Dušení – zalijte vývarem, přiklopte a duste 1,5–2 hodiny, dokud maso nezměkne.
  7. Závěr – ke konci přidejte proužky čerstvé papriky a nechte pár minut provařit.
  8. Servírování – podávejte horký guláš s chlebem nebo domácími noky, volitelně se lžící zakysané smetany.

Tipy od šéfkuchaře a z maďarské tradice

  • Používejte jen prvotřídní maďarskou papriku ASTA 166 – jinak guláš ztratí svou typickou chuť a barvu.
  • Přidejte do guláše i kousek hovězího s kostí – dodá silnější chuť.
  • Guláš chutná nejlépe druhý den, kdy se chutě rozleží.
  • Pokud chcete hustší omáčku, část masa můžete rozvařit nebo přidat nastrouhaný syrový brambor.

Komentáře4

19. 01. 2022, 22:00:47
Paula Stuchliková - odpovědět
Jsem ráda, že jsem konečně našla e-shop s pravou maďarskou paprikou.
19. 06. 2022, 00:13:09
Sedlík - odpovědět
Mal by som záujem kúpiť ,môžete poslať ponuku sortimentu a ceny v € ...? Ďakujem.
19. 06. 2022, 00:13:53
Sedlík Stanislav - odpovědět
Mal by som záujem kúpiť ,môžete poslať ponuku sortimentu a ceny v € ...? Ďakujem.
19. 06. 2022, 00:14:10
Sedlík Stanislav - odpovědět
Mal by som záujem kúpiť ,môžete poslať ponuku sortimentu a ceny v € ...? Ďakujem.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).

Souhlasím
Nastavení
Nesouhlasím