Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat.
Pravý maďarský hovězí guláš podle šéfkuchaře Louise Szathmaryho
Maďarský guláš (gulyás) je jedním z nejznámějších symbolů maďarské kuchyně. Každá rodina má svůj vlastní recept, ale zásada je vždy stejná – kvalitní hovězí maso, dostatek cibule a především prvotřídní maďarská paprika ASTA 166. Tento recept vychází z podání slavného maďarského rodáka, šéfkuchaře Louise Szathmaryho, který proslavil guláš i v USA. Je to poctivý recept, který ctí tradici a ukáže vám, proč je guláš právem považován za královské jídlo.
Ingredience (6 porcí)
- 1,2 kg hovězí kližky nebo krku
- 80 g sádla nebo špeku
- 2 velké cibule
- 3–4 stroužky česneku
- 2 lžíce sladké maďarské papriky ASTA 166
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 bobkový list
- 1–2 čerstvé papriky (kapie)
- cca 1,2 l hovězího vývaru
- Sůl, čerstvě mletý pepř
- Zakysaná smetana (volitelné, na podávání)
Postup krok za krokem
- Maso – nakrájejte na kostky 2–3 cm.
- Orestování – v hrnci rozehřejte sádlo, maso opečte ze všech stran dohněda.
- Cibule a česnek – přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, krátce orestujte, pak česnek.
- Paprika a mouka – odstavte z ohně, vmíchejte papriku ASTA 166 a mouku, rychle promíchejte, aby nezhořkly.
- Dochucení – přidejte rajčatový protlak, kmín, bobkový list, sůl a pepř.
- Dušení – zalijte vývarem, přiklopte a duste 1,5–2 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Závěr – ke konci přidejte proužky čerstvé papriky a nechte pár minut provařit.
- Servírování – podávejte horký guláš s chlebem nebo domácími noky, volitelně se lžící zakysané smetany.
Tipy od šéfkuchaře a z maďarské tradice
- Používejte jen prvotřídní maďarskou papriku ASTA 166 – jinak guláš ztratí svou typickou chuť a barvu.
- Přidejte do guláše i kousek hovězího s kostí – dodá silnější chuť.
- Guláš chutná nejlépe druhý den, kdy se chutě rozleží.
- Pokud chcete hustší omáčku, část masa můžete rozvařit nebo přidat nastrouhaný syrový brambor.
Komentáře4