Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat.
Debrecínský guláš (Debreceni gulyás)
Debrecínský guláš (Debreceni gulyás) pochází z východomaďarského města Debrecín a patří mezi nejznámější varianty tradičního maďarského guláše. Tento vydatný pokrm kombinuje šťavnaté hovězí maso s pikantní debrecínskou klobásou a svou typickou chuť a barvu získává díky prvotřídní maďarské paprice ASTA 166. Pokud hledáte guláš, který je sytý, aromatický a má lehce pikantní tón, pak je tento recept ideální volbou.
Ingredience (6 porcí)
- 800 g hovězí kližky nebo krku
- 200 g debrecínské klobásy
- 2 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sladké maďarské papriky ASTA 166
- 1 lžička pálivé papriky ASTA 166 (dle chuti)
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 rajčata nebo 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 zelená paprika (kapie)
- 1 lžička kmínu
- 1 bobkový list
- 800 ml hovězího vývaru
- Sůl, čerstvě mletý pepř
- Volitelně: 2 brambory na zahuštění
Postup krok za krokem
- Základ – cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte na sádle do zlatova.
- Maso – přidejte na kostky nakrájenou kližku a opečte ze všech stran.
- Paprika – odstavte hrnec z ohně a vmíchejte sladkou papriku ASTA 166 (a pálivou dle chuti). Rychle podlijte trochou vývaru, aby se paprika nepřipálila.
- Dochucení – přidejte rajčata nebo protlak, na kousky nakrájenou zelenou papriku, česnek, kmín a bobkový list. Osolte a opepřete.
- Dušení – podlijte vývarem a duste na mírném ohni 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Klobása – přidejte kolečka debrecínské klobásy a vařte ještě cca 10 minut, aby se chutě propojily.
- Závěr – pokud chcete guláš hustší, přidejte ke konci nastrouhaný syrový brambor.
- Servírování – podávejte s čerstvým chlebem, bramborem nebo noky.
Tipy a doporučení
- Debrecínský guláš je sytější než klasický guláš, proto je ideální pro rodinné obědy i slavnostní příležitosti.
- Klobása dodá guláši kouřové aroma a pikantnost – čím kvalitnější klobása, tím lepší výsledek.
- Používejte jen originální maďarskou papriku ASTA 166 – dodá guláši autentickou barvu a chuť.
Komentáře
Diskuze je prázdná.