TOPlist

Debrecínský guláš (Debreceni gulyás)

01. 10. 2025, 09:34

Debrecínský guláš (Debreceni gulyás) pochází z východomaďarského města Debrecín a patří mezi nejznámější varianty tradičního maďarského guláše. Tento vydatný pokrm kombinuje šťavnaté hovězí maso s pikantní debrecínskou klobásou a svou typickou chuť a barvu získává díky prvotřídní maďarské paprice ASTA 166. Pokud hledáte guláš, který je sytý, aromatický a má lehce pikantní tón, pak je tento recept ideální volbou.


Ingredience (6 porcí)

  • 800 g hovězí kližky nebo krku
  • 200 g debrecínské klobásy
  • 2 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sladké maďarské papriky ASTA 166
  • 1 lžička pálivé papriky ASTA 166 (dle chuti)
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 2 rajčata nebo 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 zelená paprika (kapie)
  • 1 lžička kmínu
  • 1 bobkový list
  • 800 ml hovězího vývaru
  • Sůl, čerstvě mletý pepř
  • Volitelně: 2 brambory na zahuštění

Postup krok za krokem

  1. Základ – cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte na sádle do zlatova.
  2. Maso – přidejte na kostky nakrájenou kližku a opečte ze všech stran.
  3. Paprika – odstavte hrnec z ohně a vmíchejte sladkou papriku ASTA 166 (a pálivou dle chuti). Rychle podlijte trochou vývaru, aby se paprika nepřipálila.
  4. Dochucení – přidejte rajčata nebo protlak, na kousky nakrájenou zelenou papriku, česnek, kmín a bobkový list. Osolte a opepřete.
  5. Dušení – podlijte vývarem a duste na mírném ohni 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
  6. Klobása – přidejte kolečka debrecínské klobásy a vařte ještě cca 10 minut, aby se chutě propojily.
  7. Závěr – pokud chcete guláš hustší, přidejte ke konci nastrouhaný syrový brambor.
  8. Servírování – podávejte s čerstvým chlebem, bramborem nebo noky.

Tipy a doporučení

  • Debrecínský guláš je sytější než klasický guláš, proto je ideální pro rodinné obědy i slavnostní příležitosti.
  • Klobása dodá guláši kouřové aroma a pikantnost – čím kvalitnější klobása, tím lepší výsledek.
  • Používejte jen originální maďarskou papriku ASTA 166 – dodá guláši autentickou barvu a chuť.

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).

Souhlasím
Nastavení
Nesouhlasím