TOPlist

Segedínský guláš s maďarskou paprikou

02. 10. 2025, 20:06

 

Szegedinský guláš (česky segedín) patří k nejoblíbenějším jídlům české kuchyně. Spojuje vepřové maso, kysané zelí a zakysanou smetanu do jedinečně krémové omáčky. Tajemstvím výrazné chuti i krásné červené barvy je pravá maďarská paprika ASTA 166, bez které by segedín neměl ten správný šmrnc.


Ingredience (6 porcí)

Surovina Množství Tip
Vepřová plec 1 kg Můžete použít i krkovici, guláš pak bude šťavnatější.
Cibule 3 velké Základ guláše, dodá sladkost.
Česnek 3 stroužky Pro výraznější chuť.
Sádlo 2 lžíce Tradiční základ, lze nahradit olejem.
Sladká maďarská paprika ASTA 166 2–3 lžíce Dodá barvu a chuť.
Pálivá paprika ASTA 166 1 lžička Pro pikantní tón.
Drcený kmín 1 lžička K masu i k zelí se skvěle hodí.
Rajčatový protlak 2 lžíce Zjemní kyselost zelí.
Kysané zelí 500 g Pokud je příliš kyselé, lehce propláchněte.
Zakysaná smetana 200 ml Pro jemnou a krémovou omáčku.
Voda nebo vývar cca 500 ml Vývar dodá guláši plnější chuť.
Sůl, pepř dle chuti Základní dochucení.
Hladká mouka 1 lžíce Volitelně na zahuštění.

Postup krok za krokem

1. Základ guláše

Na sádle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a krátce orestujte.

2. Paprika

Odstavte hrnec z ohně a vmíchejte sladkou papriku ASTA 166. Promíchejte, aby nezhořkla, a vraťte zpět na mírný oheň.

3. Maso

Přidejte na kostky nakrájené maso, opečte ho ze všech stran. Osolte, opepřete a přidejte kmín.

4. Dušení

Vmíchejte rajčatový protlak, zalijte vodou nebo vývarem a duste pod poklicí cca 60 minut, dokud maso nezměkne.

5. Zelí

Přidejte kysané zelí a duste dalších 20 minut. Zelí dodá guláši typickou kyselost a aroma.

6. Zjemnění

Vmíchejte zakysanou smetanu. Pokud chcete omáčku hustší, smíchejte smetanu s trochou hladké mouky a teprve potom přidejte.

7. Servírování

Podávejte horký guláš s houskovým knedlíkem. Na talíři můžete přidat lžíci zakysané smetany a posypat čerstvou petrželkou.


Tipy a varianty

  • Pro bohatší chuť přidejte při dušení trochu uzeného masa.
  • Kdo má rád výraznější kyselost, může na závěr přilít trochu nálevu ze zelí.
  • Pálivější variantu připravíte přidáním více pálivé papriky ASTA 166.
  • Guláš chutná nejlépe druhý den, kdy se chutě krásně propojí.

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).

Souhlasím
Nastavení
Nesouhlasím