TOPlist

Domácí maďarské langoše s česnekem a sýrem

30. 08. 2025, 20:45

Langoše patří k nejznámějším maďarským specialitám. Najdete je na trzích, festivalech i koupalištích – a teď si je můžete připravit i doma. Tajemství dokonalého langoše je nadýchané těsto a bohaté ochucení česnekem. Posypané sýrem a zakysanou smetanou chutnají naprosto skvěle.


Ingredience (na 8 ks):

  • 500 g polohrubé mouky

  • 250 ml vlažného mléka

  • ½ kostky droždí (cca 20 g)

  • 1 lžička cukru

  • 1 lžička soli

  • 2 lžíce oleje (plus olej na smažení)

Na potření a posypání:

  • 4 stroužky česneku

  • 4 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla

  • Strouhaný sýr (eidam, gouda, případně ovčí sýr)

  • Zakysaná smetana dle chuti


Postup krok za krokem:

  1. Droždí rozmíchejte v troše vlažného mléka s cukrem a nechte vzejít kvásek.

  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, olej, zbytek mléka a kvásek. Vypracujte hladké těsto.

  3. Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 45–60 minut, dokud nezdvojnásobí objem.

  4. Vykynuté těsto rozdělte na 8 částí a vytvarujte placičky.

  5. Smažte v hlubokém oleji z obou stran dozlatova.

  6. Ještě teplé langoše potřete česnekovým olejem, posypte sýrem a můžete přidat i zakysanou smetanu.


Tipy a doporučení:

  • Do těsta můžete přidat i trochu kysané smetany – langoše budou vláčnější.

  • Pokud chcete, aby nebyly tolik mastné, zkuste je připravit v horkovzdušné fritéze.

  • Tradičně se podávají se sýrem a česnekem, ale oblíbená je i varianta s kečupem nebo tatarkou.

  • Pro autentickou chuť je nejlepší česnekový olej připravit den předem.

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).

Souhlasím
Nastavení
Nesouhlasím