TOPlist

Pravý maďarský guláš – recept od šéfkuchaře

29. 07. 2025, 22:58

Pravý maďarský guláš – recept od šéfkuchaře

Pravý maďarský guláš (Magyar gulyás) je symbolem maďarské kuchyně. V Maďarsku se nejedná o hustou omáčku, jak ji známe v Česku, ale o sytou polévku s kousky hovězího masa, brambor a zeleniny, provoněnou originální maďarskou paprikou. Tento recept vychází z tradiční přípravy maďarských šéfkuchařů a zaručí vám chuť jako od ohně v polní kuchyni.


Ingredience (6 porcí)

  • 800 g hovězí kližky nebo předního masa

  • 3 větší cibule

  • 3 lžíce sádla (nejlépe hovězího)

  • 2–3 lžíce sladké maďarské papriky

  • ½ lžičky pálivé papriky (dle chuti)

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžička kmínu

  • 2 velká rajčata (nebo 3 lžíce rajčatového protlaku)

  • 2 zelené papriky (kapie)

  • 2 mrkve

  • 1 petržel

  • 4–5 středních brambor

  • Sůl, čerstvě mletý pepř

  • 1,5 l vody nebo hovězího vývaru

  • Čerstvá petržel na ozdobu


Postup přípravy

  1. Příprava masa a zeleniny
    Maso očistěte a nakrájejte na menší kostky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Mrkev, petržel a brambory oloupejte a nakrájejte na kousky.

  2. Základ guláše
    V silnostěnném hrnci nebo kotlíku rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a pomalu smažte dozlatova. Stáhněte hrnec z ohně, přidejte sladkou papriku, krátce promíchejte a hned podlijte trochou vody, aby paprika nezhořkla.

  3. Vaření masa
    Přidejte maso, osolte, opepřete, přidejte kmín a prolisovaný česnek. Krátce opečte ze všech stran. Poté přidejte rajčata a papriky nakrájené na kousky.

  4. Dlouhé vaření
    Zalijte horkou vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Přiveďte k varu, stáhněte teplotu a vařte pomalu pod pokličkou 1,5–2 hodiny, dokud maso nezměkne.

  5. Zelenina a brambory
    Asi po 1 hodině přidejte mrkev a petržel, později i brambory. Vařte, dokud vše nezměkne.

  6. Dochucení
    Na závěr dosolte, případně přidejte trochu pálivé papriky pro pikantnější chuť. Guláš má mít sytou červenou barvu a výraznou vůni.


Servírování

Podávejte horké, posypané čerstvou petrželkou, s čerstvým chlebem nebo domácími csipetke noky (malými trhanými noky, které jsou pro pravý maďarský guláš typické).


Tip šéfkuchaře

  • Používejte výhradně pravou maďarskou papriku – má vyšší obsah přírodního barviva a dodá guláši neporovnatelnou chuť.

  • Vařte guláš pomalu a trpělivě – jen tak maso krásně změkne a chutě se propojí.

  • Nejlepší je druhý den, kdy se chutě ještě více rozleží.


➡️ Nakupte originální maďarskou papriku přímo u nás: Paprika Maďarsko – obchod s maďarskými specialitami
S našimi produkty bude váš guláš chutnat přesně tak, jak ho připravují v Maďarsku.

Komentáře4

19. 01. 2022, 22:00:47
Paula Stuchliková - odpovědět
Jsem ráda, že jsem konečně našla e-shop s pravou maďarskou paprikou.
19. 06. 2022, 00:13:09
Sedlík - odpovědět
Mal by som záujem kúpiť ,môžete poslať ponuku sortimentu a ceny v € ...? Ďakujem.
19. 06. 2022, 00:13:53
Sedlík Stanislav - odpovědět
Mal by som záujem kúpiť ,môžete poslať ponuku sortimentu a ceny v € ...? Ďakujem.
19. 06. 2022, 00:14:10
Sedlík Stanislav - odpovědět
Mal by som záujem kúpiť ,môžete poslať ponuku sortimentu a ceny v € ...? Ďakujem.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).

Souhlasím
Nastavení
Nesouhlasím