Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat.
Pravý maďarský guláš – recept od šéfkuchaře
Pravý maďarský guláš – recept od šéfkuchaře
Pravý maďarský guláš (Magyar gulyás) je symbolem maďarské kuchyně. V Maďarsku se nejedná o hustou omáčku, jak ji známe v Česku, ale o sytou polévku s kousky hovězího masa, brambor a zeleniny, provoněnou originální maďarskou paprikou. Tento recept vychází z tradiční přípravy maďarských šéfkuchařů a zaručí vám chuť jako od ohně v polní kuchyni.
Ingredience (6 porcí)
-
800 g hovězí kližky nebo předního masa
-
3 větší cibule
-
3 lžíce sádla (nejlépe hovězího)
-
2–3 lžíce sladké maďarské papriky
-
½ lžičky pálivé papriky (dle chuti)
-
2 stroužky česneku
-
1 lžička kmínu
-
2 velká rajčata (nebo 3 lžíce rajčatového protlaku)
-
2 zelené papriky (kapie)
-
2 mrkve
-
1 petržel
-
4–5 středních brambor
-
Sůl, čerstvě mletý pepř
-
1,5 l vody nebo hovězího vývaru
-
Čerstvá petržel na ozdobu
Postup přípravy
-
Příprava masa a zeleniny
Maso očistěte a nakrájejte na menší kostky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Mrkev, petržel a brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. -
Základ guláše
V silnostěnném hrnci nebo kotlíku rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a pomalu smažte dozlatova. Stáhněte hrnec z ohně, přidejte sladkou papriku, krátce promíchejte a hned podlijte trochou vody, aby paprika nezhořkla. -
Vaření masa
Přidejte maso, osolte, opepřete, přidejte kmín a prolisovaný česnek. Krátce opečte ze všech stran. Poté přidejte rajčata a papriky nakrájené na kousky. -
Dlouhé vaření
Zalijte horkou vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Přiveďte k varu, stáhněte teplotu a vařte pomalu pod pokličkou 1,5–2 hodiny, dokud maso nezměkne. -
Zelenina a brambory
Asi po 1 hodině přidejte mrkev a petržel, později i brambory. Vařte, dokud vše nezměkne. -
Dochucení
Na závěr dosolte, případně přidejte trochu pálivé papriky pro pikantnější chuť. Guláš má mít sytou červenou barvu a výraznou vůni.
Servírování
Podávejte horké, posypané čerstvou petrželkou, s čerstvým chlebem nebo domácími csipetke noky (malými trhanými noky, které jsou pro pravý maďarský guláš typické).
Tip šéfkuchaře
-
Používejte výhradně pravou maďarskou papriku – má vyšší obsah přírodního barviva a dodá guláši neporovnatelnou chuť.
-
Vařte guláš pomalu a trpělivě – jen tak maso krásně změkne a chutě se propojí.
-
Nejlepší je druhý den, kdy se chutě ještě více rozleží.
➡️ Nakupte originální maďarskou papriku přímo u nás: Paprika Maďarsko – obchod s maďarskými specialitami
S našimi produkty bude váš guláš chutnat přesně tak, jak ho připravují v Maďarsku.
Komentáře4